throwback (segamat part 2)  
Tuesday, April 22, 2014 @ 1:08 AM


pkul 1 PAGI.
sepatutnye dh kene tido ni, esok pagi karang ngantuk pulok. haritu kene maroh dgn 'ummi' dlm wasap sbb lpas subuh aku zzzz balik. nati kurng rezeki.
tp tangan ni raso gatal nk menulis. tetibe idea mencurah curah mari. se lagi baru lpas repair lappy, tu yg jd semangt lelebih tu. hehehe

ok msuk crite..

slame 10 bulan pktikal, tuan haji (ppf yg jage kitorg) buat jdual utk rotate department yg kene pegi
so jdual ak
6 mggu- manufacturing
6 mggu- clinical
2 mggu- prepacking
3 bulan- opd
3 bulan- ipd
2 mggu- bedside dispensing
2 mggu- store

so kat manufac dah cerite. kite msuk part clinical

ok,dkt clinical department keje dia kene buat TDM (therapeutic drug monitoring), CDR (Cytotoxic drug reconstitutons) n TPN ( total parental nutrition) haaa. hamik kau!. TAPI, dekat hosp pital segamat xde buat semua bnde alah ni! why? sbb xde peruntukan, xde space, xde machine dia. -__-''. sedih, xdpt belajar buat sume bnde ni. TAPI, ad tpi lagi, klau tdm tu, biasenye hosp segamat akan trime smple darah dr wad or klinik pakar, diorg akn centrifuge the blood to seperate the serum from the blood. chewah omputih pulok. then dyorg akn amik sample serum tu je (ad certain kene amik blood sample terus, xpyah centrifuge) then hantar ke hosp lain utk analyse the data. biase hntr ke hosp muar or JB lah. order TPN pun kt hosp same. haihh, suke nau hosp segamat order mengorder ni.

So keje kitorg just bile dpt sample darah,centrifuge, then sample  ltak dlm coolbox hntar ke call center. nnti driver hosp yg g hntar sample tu ke hospital yg kene pegi. thats it. 6 mggu buat tuler.
tp yg best, bile time g hnter sample kt call center tu, ad la beberape MA(medical assistance) yg mude ensem kat situ. hahahaha. sempat mengusha! gilos. tp xde la obvious pun. main2 mate je. hahaha

then bile hosp (yg kitorg hantar sample tu) dah analyse sample tu, diorg akn emailkn data yg dah siap dianalyse ke hosp sgmt. biasenye kitorg hantar sample ke call center wktu ptg sebelum pkul 5 and data tu diorg akan email within 24 hours la. esoknye la bru dpt . lpas da dpt data tu, kene print dan check ubt yg patients sekian sekian sekian amik tu compliance ke x, overdose ke x. dose within the therapeutic range ke x. klau dose ok, so cont je mkn ubt tu.. kalu overdose, kene withold dulu. camtu laa.. xde la menarik sgt.klau dpt analyse sndri baru syok!

 noh, blnje gambr satu mse attach kt clinical. terpkse screenshot dr insta sbb gmbr ni pah mane au. mse ni tgh centrifuge blood. tetibe darah dr tube tu meleleh kluar pulak . eee geli mak. nsib pkai glove.ntah darah sape la tu. hahaha. 

to be cont...