throwback (segamat part 3)  
Wednesday, June 25, 2014 @ 12:50 AM


ha! ape cer bro sis? *krik krik krik ade ke?

kite straght to the point je la.
skrg kite masuk part 3 dah. sebelum tu kite checklist dulu  la

1. manufac , check!
2. clinical , check!
3. prepack.

lepas dah abis 12 mggu attch kat 2 2 tmpt tu, ak msuk part prepack.
haaa, tau ape prepack? ok prepacking ni maksud diaa kite pack ubat tu mgikut kuantiti yg dah ditetapkan dlm stiap envelop. ok contoh pcm 18 tab per envelop. ubt dia dtg dr store besar dlm satu kotak besar gedabak! dlm kotak ad kotak lgi. kotak kecik2. dlm kotak kecik2 tu la baru ad ubt. satu blister tu 10 tab. so klu nok 18?? kene kerak pulok . buang 2 tab. *eh bukn buang. ltak kt tepi nnti combine yg potong 2 tu jd 18. haa? complicated dok? baru se contoh. byng kn la g hosp brpe byk jenis ubt? x terkire oiii. tp xsume jenis ubt kene prepack. certain je. tp certain pun 20 jari tgn kaki dok ckup nok kire.

2 mggu kat prepack mmg pengalam paling ZZZZZZZ la . byngkn ler tmpt tu ruang kecik je, ajak terpencil then duduk sorg2 kt situ ( ad ppk sorg tp bile stdnt buat keje dia, dia pi merayau. huh!) and packing ubt yg byk nk mam** tu. mcm pekeje kilang habaq kt hang. tp nsib la 2 mggu je. so xde ape2 sgt nk crite time duk kat prepack ni. soo ak smbung crite next attachment ak.

4. opd
department paling busy paling penat paling byk bnde kene buat yet paling seronokkk!
y seronok? sbb boss kt situ tersgt amat lah sporting ! ha! melampau hyper bola ak.
nk tgok sebz mne opd? meh tgok gmbor meh.


 

haaa, nmpk mcm bz dok? bz an anana. time peak hour mmg xleh duduk. mau berjam jam la jgak main 'explorace' amik ubt . haha. tp klau time xde org, hurm kitorg ape lai, bantai mkn goreng pisang tempe kerepek semua la. tetibe btukar jd cafe. hua hua hua.

byk bnde ak blajar kt sini. especially time nk dispense ubt. makk oiii mse first time nk dispense tu, ketaq lutut naa. pdhal ubt  demam je pon. hahaha. lpas dh dispense tu puhh berpeluh kau. 
3 bulan kt opd. 

so next destination is..
5. ipd.
 hurm ak rase nk post gmbr jela. tulis pjg2 xde org nk bce pon. ahahaha


   

acecececeyyy bajet ayu gmbr kiri tu. puiii. hahaha. haha so ipd means inpatient departmnt phrmcy. so keje kitorg just supply ubt utk patient kt ward. that alls. kt hosp segmt ad 12 ward je. sikit je. hahaha. tp ak xsuke sgt keje kt ipd sbb kt sini di conquer oleh chinese. so depa ni mmg suke nau mgarah itu ini. mmg kecik je mate ak tgok. tp nk x nk kene la buat jgak kn. ape bole buat.

so proceed,

6.bedside dispensing!

keje paling senang dlm dunia. ok bedside dispensing ni mksud dia kite dispense ubat ke patient dekat ward. ok biasenye pharmacist akn dispense ubt dekat opd, bedside dispensing ni kite dispense tepi katil depa, tp, utk patient yg akn discharge. so depa xpyah la nk turun g opd amik ubt utk mkn kt rummah nnti. kite g hntr ubt kt tepi katil depa. sbb? contoh nye ibu yg bru lepas bersalin. dgn keadaan yg baru smlm lahirkn anak, xkn la k biar tnggu lame2 kt opd smate2 nk amik ubt common lps bersalin. kesian la kan. so kene la g hntr ubt kt dia. n dia trus bole balik lps tu. haaa pjg btol kalah krgn bm ak. fuhh. *part ni xde gmbr sbb mse msuk dlm ward, kenot take a picture meh.. hehehe..

and last but not least..

7. STOR!!

tmpt dimana sume stok ubt yg dtg fresh dr kilng dihntr ke stor. pehh. ktstor la paling buhhhsann, ad la buat keje kt stor tp xde kene mngene dgn bidang kami. time ak attach kt stor, time tu org2 kt stor sibuk tgh buat 5S. so keje ak kne buat label ubt, cantikkn rak ubt. gunting kertas. itu ini. mcm hias kelas ckp ko. yela nk bg cntik..sib 2 mggu je. itu pun ak asyik hilang je g ipd g cri keje sbb buhsn sgt xde keje kt stor. tkut karang klau nmpk sgt duduk goyang kaki kt situ, ape pulak staff kt situ ckp kn. hhuhuu.

smpai tahap ni sbb bosan sgt. ok dh gmbr penutup. *credit: ajim

tu lah perjalanan ak sbgai trainee selama sepuluh bulan kt hospital segamat.*tetibe rase ghindu. huhuu. sebenarnye ad lagi kisah2 mse ak segamat ni. post kt hospital da settel. *eckeli ad lagi skit. hehe nnti ak post psl aktiviti ak lepas waktu berkerja pulak.


woahhhh. fuhh akhirnyer berjaya update blog setelah sekian lame. klu x asyik tgok blog ira je updte. hahaha. sblm ni rase mcm 'ala mlsnye'. sbb mls nk on lappy. haha oh btw, ak sbenarnye bru lpas exm speaking for muet. haa tu pn nk crite tu. bile? hahaha. entoh la jah. bile mood rajin. k daa